Home » D:News » Efectele mâncării picante asupra organismului

Efectele mâncării picante asupra organismului

Efectele mâncării picante asupra organismului
Publicat: 10.09.2016
Deşi se vehiculează multe lucruri despre mâncărurile picante, nu multe dintre teorii sunt şi susţinute ştiinţific şi, deşi se ştie că stimulează circulaţia şi cresc temperatura corpului, acestea mai au şi alte efecte asupra organismului.

Alimentele picante fac parte din dieta umană din antichitate, când grecii şi romanii au dat valoare monetară boabelor de piper (acestea au fost folosite pentru a plăti diverse bunuri, taxe sau pentru a cumpăra sclavi), scrie CSID.

Deşi se vehiculează multe lucruri despre mâncărurile picante, nu multe dintre teorii sunt şi susţinute ştiinţific. Se ştie că stimulează circulaţia şi cresc temperatura corpului, însă mai au şi alte efecte.

Mai întâi de toate, alimentele picante sunt considerate bune pentru a stimula apetitul prin activarea fluxului de salivă şi a sucurilor gastrice – un efect important nutriţional pentru persoanele din zonele tropicale, unde căldura apăsătoare acţionează ca un inhibitor asupra poftei de mâncare.

Ardeiul iute, în special (chili), produce o senzaţie de arsură la nivelul pielii şi mucoaselor, inclusiv în interiorul gurii. Pentru neiniţiaţi, un ardei relativ iute poate deveni intolerabil şi poate provoca chiar apariţia de vezicule la nivelul buzelor şi limbii.

Howard Hillman, autorul cărţii ”The Cook’s Book”, recomandă în cazul în care vă ia gura foc de la un ardei prea iute, să mâncaţi pâine sau orez. Dacă aţi bea apă sau alt lichid, acesta nu ar face decât să împrăştie capsaicina în toată gura, amplificând senzaţia de arsură.

Mai mult decât atât, pentru ţesuturile care nu sunt aflate la nivelul gurii, senzaţia produsă de capsaicină (chimicala iritantă din ardeiul iute) poate fi foarte dureroasă. Atunci când pregătiţi ardei, este recomandat să purtaţi mănuşi de cauciuc sau să aveţi la îndemână un prosop de hârtie sau folie de plastic. Degetele care au manipulat ardeiul iute ar trebui să fie bine spălate şi păstrate în afara ariei ochilor şi a altor ţesuturi sensibile, inclusiv cele ale regiunii pelvine. În cazul în care se întâmplă să ajungă capsaicină pe ţesuturile sensibile, clătiţi rapid cu multă apă pentru a reduce iritaţia.

Dr. Arnold Levy, medic gastroenterolog în Washington şi vicepreşedintele Societăţii Americande de Boli Digestive spune în exclusivitate pentru NY Times: „Cofeina şi alcoolul sunt iritanţi gastrici; fructele citrice sunt acide şi pot irita esofagul inferior; ciocolata, menta, nicotina, alcoolul şi alimente grase pot relaxa sfincterul esofagian inferior, muşchiul dintre esofag şi stomac, şi pot provoca arsuri la stomac, dar legat de alimentele picante nu există nicio informaţie 100% concretă, verficată.”

Cu toate acestea, persoanele care suferă de arsuri cronice la stomac au ajutat ştiinţa să descopere faptul că alimentele picante sunt dăunătoare în astfel de condiţii, motiv pentru care se recomandă evitarea lor pe parcursul refacerii, e de părere Levy.

Pentru pacienţii cu ulcer evitarea alimentelor care stimulează acidul este importantă, dar nu există nici o dovadă conform căreia consumul de alimente picante va încetini vindecarea acestuia. Cercetătorul spune şi că unii oameni au senzaţia de arsură gastro-intestinală sau crampe stomacale intense atunci când mănâncă alimente condimentate. O serie de experţi în domeniul medicinei au spus faptul că ardeiul iute trebuie să fie evitat de către pacienţii cu artrită. Însă aceste afirmaţii nu au fost niciodată supuse unui control ştiinţific.

Un studiu recent realizat în Suedia pe animale de laborator a indicat fatpul că o doză de capsaicină administrată la scurt timp dupa naştere poate desensibiliza tractul respirator al animalelor. Cercetătorii au sugerat faptul că acest extract de ardei iute poate fi util în tratarea astmaticilor şi altor persoane cu căile respiratorii hipersensibile. Cu siguranţă, consumatorii de ardei iute pot fi în totalitate de acord cu faptul că aceştia ajută la eliberarea sinusurilor.

Un alt beneficiu al alimentelor picante este starea de bine pe care o oferă organismului la scurt timp după ingerare. Gustul picant este perceput de organism ca o senzaţie de durere. Capsaicina – substanţa chimică din ardeii iuţi – se “leagă” de proteine sau de receptorii de durere din celulele nervoase aflate în mucusul membranelor din nas şi gură. Impulsul nervos produs în acest fel ajunge prin nervul trigemen în creier, creând o senzaţie de arsură dureroasă.

Aceiaşi receptori reacţionează la căldură, aşa că, atunci când mâncăm alimente picante calde, efectul este şi mai intens. Pentru a diminua senzaţia de arsură dureroasă, organismul eliberează endorfine. Şi, de aici, starea de bine pe care o poţi obţine mâncând pur şi simplu un ardei iute sau punând un praf de chilli sau fulgi de chilli pe ceea ce mănânci.

Sursa: CSID

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase
Cele mai noi articole
Ucraina acuză Google că ar fi dezvăluit poziția unor obiective militare
Ucraina acuză Google că ar fi dezvăluit poziția unor obiective militare
Un nou tratament promițător pentru cel mai mortal tip de cancer cerebral
Un nou tratament promițător pentru cel mai mortal tip de cancer cerebral
Un fizician susține că un alt univers ar fi existat înainte de Big Bang
Un fizician susține că un alt univers ar fi existat înainte de Big Bang
Quincy Jones, omul care știut să facă totul mai bine decât oricine altcineva din divertisment. Producătorul lui Michael Jackson și al lui Frank Sinatra
Quincy Jones, omul care știut să facă totul mai bine decât oricine altcineva din divertisment. Producătorul lui Michael ...
Consumul de alcool la animale ar fi mai frecvent decât s-a crezut până acum
Consumul de alcool la animale ar fi mai frecvent decât s-a crezut până acum
DESCOPERĂ.ro, alegerea numărul 1 pentru pasionații de Știință și Tehnologie din România!
DESCOPERĂ.ro, alegerea numărul 1 pentru pasionații de Știință și Tehnologie din România!
Sarcina poate trezi virusuri străvechi din ADN
Sarcina poate trezi virusuri străvechi din ADN
Cardiologul Stanislav Rurac vorbește despre dieta pentru o inimă sănătoasă: „SĂ BEM SAU NU vin roșu și cafea” | Altceva cu Adrian Artene
Cardiologul Stanislav Rurac vorbește despre dieta pentru o inimă sănătoasă: „SĂ BEM SAU NU vin roșu și cafea” ...
Știai că gustul mâncării depinde de cum este tăiată?
Știai că gustul mâncării depinde de cum este tăiată?
Test de cultură generală. Care este diferența dintre arta modernă și arta contemporană?
Test de cultură generală. Care este diferența dintre arta modernă și arta contemporană?
Astronomii au descoperit una dintre stelele cu cea mai rapidă rotație din Univers
Astronomii au descoperit una dintre stelele cu cea mai rapidă rotație din Univers
Lemnul de santal, apreciat de întreaga lume pentru aromă, în pericol
Lemnul de santal, apreciat de întreaga lume pentru aromă, în pericol
Sex protejat pentru pescăruși? Orașul care vrea să le administreze păsărilor pilula contraceptivă
Sex protejat pentru pescăruși? Orașul care vrea să le administreze păsărilor pilula contraceptivă
O boală cauzată de implanturile mamare a devenit tot mai răspândită
O boală cauzată de implanturile mamare a devenit tot mai răspândită
Lucreţiu Pătrăşcanu, comunistul care nu semăna deloc cu „parveniţii” din PCR
Lucreţiu Pătrăşcanu, comunistul care nu semăna deloc cu „parveniţii” din PCR
Maghiarii vin să muncească în România, care nu mai este o ţară ieftină
Maghiarii vin să muncească în România, care nu mai este o ţară ieftină
Cel mai puternic bombardier strategic al Statelor Unite a participat la un exercițiu aerian comun în peninsula coreeană
Cel mai puternic bombardier strategic al Statelor Unite a participat la un exercițiu aerian comun în peninsula coreeană
Regele și regina Spaniei, întâmpinați de protestatari furioși în regiunea Valencia, afectată de inundații
Regele și regina Spaniei, întâmpinați de protestatari furioși în regiunea Valencia, afectată de inundații